CV Fiksering

Fikseres du som leder på det CV, der ligger foran dig i en ansættelsesproces? Og hvordan kan du andet?

Af Susanne Lund, Senior Business Consultant i Hartmanns

 

Det er jo dokumentation fra kandidaten – det er det menneskelige produktblad, og det vi rekrutteringskonsulenter sender afsted, når virksomheder efterspørger det. Det er menneskers ord på de ting, som de har beskæftiget sig med, deres erfaringer og deres kompetencer sat op imod de opgaver, der skal/skulle løses.

 

Det er det, vi som rekrutteringskonsulenter læser, og det gælder også for ledere, der skal ansætte og HR assistenten, der hjælper. Det er det, vi har at forholde os til.

 

Virksomheder føler sig udsatte som aldrig før. Der er vækst i Danmark og virksomheder er i gang med at ansætte nye medarbejdere, hvor de i løbet af finanskrisen skar helt ind til benet, og mange steder rent faktisk var vældig underbemandet. Men der er en stigende nervøsitet for at ansætte en medarbejder, der har lidt kant eller mangler lidt kompetencer. Fakta er, at det bliver vi nødt til for at overleve. Der er simpelthen ikke plug & play-løsninger til alle.

Virksomheder skifter retning og kurs. Skal du med?

Når du søger en kandidat med otte års erfaring, hvad betyder det så? At den med fem års erfaring ikke er god nok eller? Og hvad med den, der kun har to års erfaring, men absolut er den, der er på det højeste niveau for indlæring og nyudvikling. Vedkommende bliver sorteret bort med det samme. Du kan også få en med otte års erfaring og juble, fordi kandidaten kan alt det, som du har ledt efter, men personen kan kun det.

Vi ved, at vi er i et marked, hvor kompetencer hurtigt forældes, hvor dagens systemer er bedre end dem, vi anvendte for et halvt år siden – og i morgen er der noget nyt. Med andre ord så er vi ansat i en virksomhed, der altid skal forandre sig i forhold til omgivelserne, skal dine medarbejder ikke også kunne det?

Jeg savner tit en større skarphed.

Er det kompetencer eller adfærd?

Det er svært. En kandidat bliver jo til stadighed ansat på sine kompetencer og desværre opdager man nogle gange den uhensigtsmæssige adfærd for sent i ansættelsesforløbet, og så har det kostet kostbar tid og ressourcer. Igen er det altså noget, vi skal være nysgerrig på up front.

Er der noget i et CV, der føles ”ikke rigtigt”, så tag lige det 10 minutters opkald og spørg. Du bliver enten bekræftet i, at vedkommende ikke skal til samtale eller du bliver positivt overrasket via en god telefondialog, der ender med en indkaldelse til samtale. Kandidaten lyder behagelig, vedkommende er lyttende, der er lidt humor og kandidaten har en god begrundelse for det, som du faldt over i CV’et – eller også har vedkommende bare været dårlig til at skrive. Du har ikke frasorteret vedkommende med det samme, men tværtimod holdt et åbent sind og en god nysgerrighed. Et godt råd….er der efter den ”rigtige” samtale alligevel røde alarmklokker, der ringer, så er det lige meget med ti års erfaring og de fedeste kompetencer. Jeg har aldrig oplevet, at det bliver en succesfuld ansættelse.

Uendelig mange gange har jeg til mine kunder indstillet 2-3 kandidater efter kundens krav og ønsker. I langt over halvdelen af gangene har jeg også indstillet en kandidat, som jeg har ”forelsket” mig i, trods mangel på noget fagligt. Og i de fleste tilfælde er det vedkommende, der er blevet ansat til alles overraskelse og endnu bedre, så er det vedkommende, som virksomheden stadig roser til skyerne efter et halvt år og flere års ansættelse. Det er interessant.

CV med lidt kant

Jeg havde for nogle måneder siden en rekruttering på en marketingassistent. Fuldstændig ligetil i forhold til, hvad sådan en stilling indebærer. I løbet af 14 dage havde jeg fået 250 ansøgninger. Jeg vil skyde på, at jeg fik samtlige nyuddannede fra CBS. Og der har jeg et opråb. Alle CV’er var stort set ens. Der var det samme pæne billede af et ung menneske, der var den samme flotte opsætning (det er noget de kan) af dokumentet. Der var flotte formuleringer (det kan de også), og der var den snorlige vej fra skole og gennem studiet. Det var bare uendelig kedeligt. Vedkommende, der endte med at få jobbet var gået udenom skolen og taget en uddannelse gennem en læreplads. Den eneste af alle 250 ansøgninger.

Når jeg skriver om CV fiksering, så gør det ikke noget, at der er lidt kant, og det er især henvendt til de unge. Det er helt ligegyldig, om du er jobklar som 24-årig eller 26-årig. Sørg for at have lært noget andet. Tag et job i udlandet, studiejob, frivilligt arbejde, vær i længerevarende situationer, som du har lært noget af, og jeg taler ikke om et maraton eller have kysset en fugleedderkop. Det er brugt af min generation. Vær en person, der har oplevet noget andet, som har fyldt din hverdag og gør dig unik. Det gør noget rigtigt godt for dig.

Konsekvens og fremtid

Hvis vi hele tiden vil have de kandidater, som naboen har lært op, så ser vi aldrig, hvad man ellers kunne have fået, og det kan faktisk have store konsekvenser for en virksomhed, der vil udvikle sig og skal udvikle sig hele tiden. Vi fornyer os ikke på det punkt.

Det kunne være så dejligt, hvis vi i starten af ansættelsesprocessen kan bevare vores nysgerrighed. At vi kan kigge efter andet end kompetencer, men også efter de personligheder, der kan udvikle os og lære os noget nyt. At vi kan tænke det lange perspektiv og ikke, hvad vi mangler her og nu.