Opsigelser

Det tager kun 2 minutter at opsige en medarbejder.

15. maj 2023
Af Pia Sandengen, PR and Marketing Manager og  Ida Maria Jiman, Marketing Specialist

Det tager kun to minutter at opsige en medarbejder, hvis vi glemmer alt om strategi, empati og efterfølgende støtte. Men opsigelsen af en medarbejder kræver mere end bare et hurtigt møde. I denne hektiske verden er det vigtigt at stoppe op og tænke over konsekvenserne før, under og efter opsigelsen. Strategisk tænkning før beslutningen, empatisk kommunikation under opsigelsen og efterfølgende indsats for at genskabe en sund arbejdskultur er afgørende. 

 

Bag enhver vellykket opsigelse ligger...

Bag enhver vellykket opsigelse ligger strategisk forberedelse, empatisk kommunikation og omhyggelig efterfølgende håndtering. I en verden, der konstant stræber efter øjeblikkelig tilfredsstillelse og hurtige resultater, er det fristende at tro, at opsigelsen af en medarbejder er en hurtig og smertefri proces, der kan klares på et par minutter. Men stop! Vi skal huske at trække vejret og tænke over konsekvenserne før, under og efter en opsigelse. Det er på tide at indse, at opsigelsesprocessen kræver mere end bare et par minutter for at minimere skader og sikre en sund arbejdskultur. For den gode opsigelse tager mere end et enkelt møde: Tænk før, under og efter!

Før opsigelsen - Tænk strategisk:

Før vi træffer den endelige beslutning om at opsige en medarbejder, er det vigtigt at tænke strategisk. Vi skal evaluere grundene til opsigelsen og overveje muligheder for at hjælpe den opsagte medarbejder godt videre. Ved at gøre dette viser vi medarbejderen og resten af holdet, at vi er villige til at investere tid og ressourcer i at hjælpe dem. 

Under opsigelsen - Vær empatisk:

Opsigelsesøjeblikket er ømtåleligt og følelsesladet for både medarbejderen og arbejdsgiveren. Det er vigtigt at handle med empati og respekt. En hurtig afvikling kan efterlade medarbejderen med en følelse af håbløshed og afvisning, hvilket kan skabe et dårligt ry for virksomheden og påvirke moralen blandt de tilbageværende medarbejdere. Brug tid på at forklare årsagerne bag opsigelsen og vær lydhør over for medarbejderens bekymringer. Dette viser, at vi stadig værdsætter medarbejderen som en person, selvom de ikke længere er en del af teamet.

Efter opsigelsen - Gendan og styrk:

Selv efter opsigelsen er det arbejdsgiverens ansvar at gendanne og styrke arbejdsmiljøet. Denne proces involverer at adressere de resterende medarbejderes bekymringer, sikre, at arbejdsbyrden bliver fordelt retfærdigt, og skabe en følelse af tillid og stabilitet. Ved at håndtere opsigelsen professionelt og ansvarligt kan vi minimere forstyrrelser og undgå negativ indflydelse på produktiviteten.

Lad os være ærlige: Opsigelsen af en medarbejder er ikke bare en hurtig knaptrykning, der tager et par minutter. Det er en proces, der kræver strategisk tænkning før beslutningen, empati under selve opsigelsen og efterfølgende indsats for at genskabe en sund arbejdskultur. Ved at investere tid og energi i opsigelsesprocessen kan du minimere de negative konsekvenser for organisationen, den opsagte og de tilbageblivende medarbejdere.

Forbered dig bedst muligt og skab en værdig opsigelsessituation. Download vores guide med konkrete råd udarbejdet af vores erhvervspsykologer.

Ja tak til guiden om værdige opsigelser