Knæk Cancer

Du har brystkræft

27. oktober 2023
Af Pia Sandengen, PR og Marketing Manager

I denne uge deler vores PR og Marketing Manager, hvordan hun gennem åbenhed og støtte fra kollegaer og leder formåede at deltage i arbejdslivet under behandlingen for brystkræft.

Du har brystkræft! Den besked fik jeg i marts 2018, og det satte et markant aftryk på mit liv. Ikke to kræftforløb er ens, men dette er min historie som, jeg deler i denne uge, hvor det er Knæk Cancer ugen. 

"Hvad nu?" Der var mange tanker og spørgsmål, der fløj gennem mit hoved, lige da jeg fik beskeden, og endnu flere fulgte efter. Et af dem var, hvordan skulle jeg fortælle det til min arbejdsplads, min leder og mine kollegaer?

Jeg søgte på nettet, spurgte læger og sygeplejersker om der var nogle gode måder at gøre det på. Men nej, Udstrakt online research og konsultationer med sundhedsprofessionelle resulterede ikke i en universel protokol. Det stod klart, at hvert forløb er unikt, formet af individuelle omstændigheder, hvilket gør en standardiseret vejledning vanskelig at finde.

Jeg besluttede mig for at informere min leder først og overlod hende ansvaret for at formidle informationen til mit team i min fravær. På det tidspunkt manglede jeg den følelsesmæssige styrke til at se mine kolleger blive kede af det og måske værst af alt ikke kunne se mig i øjnene eller kigge med medlidenhed på mig. 

Allerede ugen efter delte jeg min situation på vores intranet. Jeg skrev åbent og ærligt. Om min situation, om den behandling, der ventede mig, at jeg ville miste håret under kemoterapi, men også at jeg stadigvæk var Pia og ville føle mig som en del af gruppen og arbejdspladsen.

Jeg opfordrede alle til at stille spørgsmål, med den klare forståelse, at jeg muligvis ikke kunne svare på alt, og at der var dage, hvor jeg måske ville sige: "Det skal vi ikke tale om i dag". Til sidst bad jeg om ikke at få medlidenhed, men derimod opmuntring og kram på vejen.

Min beslutsomhed om at arbejde på nedsat tid under min behandling og hurtigt genoptage arbejdet på fuldtid blev båret af ønsket om at vende tilbage til den normale hverdag og mine fantastiske kolleger hos Actief Hartmanns. Efter behandlingens afslutning og med støtte fra mine kolleger og min leder, vendte jeg tilbage til fuld arbejdstid på blot få måneder.

For mig blev åbenhed vejen til håb og styrke. For i min personlige kamp mod kræft var fællesskabet en uvurderlig ressource. Hos kollegaer fandt jeg en skattekiste af støtte og opmuntring og ikke mindst mennesker, der heppede på mig hele vejen. 

 

Download 10 gode råd til at kommunikere om dit kræftforløb arbejdspladsen (medarbejderen) her