Hit med jobbet

Boganmeldelse: Hit med jobbet

Af Edyta Gawron, Konsulent i Hartmanns

Hit med jobbet er en letlæst og anbefalelsesværdig guide til dig, der skal skrive en skriftlig ansøgning og ikke slår dig hjemmevant ned ved tasterne, når du skal begejstre en kommende arbejdsgiver. Er pennen rusten, kan du med fordel dykke ned i Rasmussens opskrift på den gode jobansøgning. Her får du styr på de grundlæggende skrivegreb og alt, hvad du ellers bør - og ikke bør gøre, når du skriver din ansøgning. Er du nogenlunde fortrolig med at skrive en jobansøgning, vil du muligvis opleve en del banaliteter i bogen. I så fald kan den bruges som opslagsværk til de dele, der trænger til en finpudsning.

Steen Kræmer Rasmussens Hit med jobbet er fri for højtravende anbefalinger, når forfatteren, med begge ben på jorden, giver sit bud på, hvordan en jobansøgning bør skrues sammen. Bogen opridser de grundlæggende skriveteknikker, der skal til for at sikre et aktivt og levende sprogbrug, som er det første skridt i en god jobansøgning. Uanset om du er debutant eller fuld fortrolig med skriftlig formidling, giver bogen brugbare praksiseksempler, der enten lærer dig, eller blot minder dig om, de klassiske do’s and don’ts. Du lærer at skrive en modtagerrettet jobansøgning, som ikke blot er en opremsning af dit CV, men en ansøgning, der rent faktisk viser, hvordan du vil gribe en stilling og opgaverne an. I bogen får du samtidig en række råd til, hvordan du kan angribe ansøgningsprocessen, hvor forfatteren bl.a. lægger stor vægt på, at du bør lære din kommende arbejdsgiver at kende. Her inddrages tips og tricks til research af virksomheden, som både omfatter Google søgning og mere avanceret detektivarbejde på offentlige biblioteker og disses databaser, såsom Infomedia og lign. Det kan umiddelbart lyde som en omfattende proces, og forfatteren lægger da heller ikke skjul på, at det er et krævende arbejde at skrive en god ansøgning, hvor det kun giver bagslag at springe over, hvor gærdet er lavest. Hit med jobbet giver dig ligeledes anledning til at tænke over ”din professionelle personlighed”, som er de særlige egenskaber, der kendetegner dig i en professionel kontekst. En afklaring af disse gør det lettere at skrive sig ind i stillingen og overbevise arbejdsgiveren om, at netop du er den rette kandidat til jobbet. Bogen afsluttes med en række klassiske spørgsmål og svar til jobansøgningen og giver forslag til formalia og skabeloner, som også nemt kan findes på hjemmesiden hitmedjobbet.dk.

Hit med jobbet henvender sig til alle, der skal skrive en skriftlig ansøgning og netop dette brede vingefang kan blive bogens svaghed. Forfatteren risikerer at underkende betydningen af faktorer som uddannelsesniveau, branche og alder, og bogens tone rammer muligvis ved siden af hos yngre generationer. Det er ikke urimeligt at antage, at generationer med sort bælte i sociale medier vil finde bogens beskrivelser af Linkedin og Facebook en smule banale. Samtidig vil der givetvis være forskel på forudsætningerne for at skrive en ansøgning hos en akademiker, en regnskabsassistent og en ufaglært. Bogens potentiale kommer derfor bedst til sin ret, hvis den anvendes som et opslagsværk, hvor læseren frit kan plukke fra indholdsfortegnelsen og udvælge relevante afsnit efter behov.

Hartmanns anbefaler jobsøgende, der gerne vil ramme plet med de skriftlige ansøgninger, at finde gode råd og vejledning i enten hele eller dele af bogen. Vi giver Hit med jobbet 3,5 ud af 5.

 

stjerner