jobsamtalen

 


28. juli 2023
Af Ida Maria Jiman, Marketing Specialist

Jobsamtalen: Et ligeværdigt møde mellem kandidat og virksomhed

Skab en mere ligeværdig og positiv rekrutteringsoplevelse under jobsamtaler med en transparent tovejs-dialog, hvor kandidaterne også har mulighed for at evaluere virksomheden. Ved at skabe et ligeværdigt møde kan begge parter træffe bedre beslutninger om, hvorvidt de er et godt match for hinanden.

Jobsamtalen - et afgørende skridt i rekrutteringsprocessen 

Jobsamtalen er ofte et afgørende skridt i rekrutteringsprocessen, hvor både virksomheden og kandidaten har en unik mulighed for at lære hinanden bedre at kende. Desværre kan denne proces nogle gange virke skæv, idet kandidater ofte føler sig i en udsat position, hvor de skal afsløre alt om sig selv, mens virksomheden forbliver tilbageholdende med informationer. For at skabe en mere givende rekrutteringsoplevelse er det vigtigt, at virksomheder møder kandidaterne som ligeværdige partnere og tilbyder mere åbenhed omkring stillingen og arbejdsmiljøet.
En tendens i nogle virksomheder er at have fokus på at afdække alt om kandidaten under jobsamtalen. De ønsker at skabe en "rolig mavefornemmelse" omkring at tilbyde et samarbejde. Selvfølgelig er det vigtigt at finde den bedst mulige kandidat, men det bør ikke ske på bekostning af at behandle kandidaten som en ligeværdig partner. Kandidater bringer værdifulde kompetencer og erfaringer til bordet, og de fortjener at blive mødt med respekt og åbenhed.

Jobsamtalen som en eksamen

Når kandidater kommer til en jobsamtale, kan de ofte føle sig som om, de er ved at gå til eksamen. Det er en situation, hvor de skal bevise deres værd og besvare spørgsmål uden altid at have nok information om virksomheden og jobbet. Denne ubalance kan føre til, at kandidater ikke har den nødvendige forudsætning for at vurdere, om virksomheden er det rette match for dem. Det er vigtigt at huske, at jobsamtalen skal være en tovejsproces, hvor både kandidater og virksomheder kan stille spørgsmål og afdække, om der er et godt match.
Det er afgørende at forstå, at transparent kommunikation og en ligeværdig jobsamtale er grundlæggende for at tiltrække og fastholde de bedste talenter. Når virksomheder viser tillid til kandidaterne ved at dele mere information om stillingen, arbejdsmiljøet og virksomhedens værdier, opbygger de en positiv relation og brandimage, som kan tiltrække dygtige kandidater.

Tag spørgsmålene undervejs

Mange virksomheder er gode til at give muligheden for et par spørgsmål fra kandidaterne ved slutningen af jobsamtalen. Men dette kan undertiden være utilstrækkeligt, da kandidater kan have mange spørgsmål og overvejelser, som de ikke har haft mulighed for at stille under samtalen. Derfor er det afgørende, at virksomhederne også tilbyder andre måder, hvor kandidater kan få besvaret deres spørgsmål. Dette kan være gennem informationsmøder, rundvisninger i virksomheden eller muligheden for at tale med nuværende medarbejdere.

Jobsamtalen er en evaluering af både virksomhed og kandidat

I sidste ende er det afgørende at huske, at jobsamtalen ikke kun er en mulighed for virksomheden til at evaluere kandidaten, men også for kandidaten til at evaluere virksomheden. Ved at skabe et ligeværdigt møde og fremme åben kommunikation kan både kandidater og virksomheder træffe bedre beslutninger om, hvorvidt de er det rette match for hinanden. Dette vil føre til mere vellykkede ansættelser og en mere positiv rekrutteringsoplevelse for alle parter.