Kom godt videre efter opsigelser.

Af Ida Maria Jiman, Marketing Koordinator

Kom godt videre efter opsigelser under transformationer ved at tage hånd om både de opsagte og tilbageblivende medarbejdere. Den perfekte opsigelse findes nok ikke, men den kan og skal håndteres værdigt for den opsagte, hvis du vil sikre fremdrift. En vellykket transformation for virksomheden samt tilbageværende organisation og kun med begrænset nedgang i effektiviteten.

Transformationer er konstant i erhvervslivet.

Transformationer er konstant i erhvervslivet. Alle virksomheder udvikler sig for at overleve og stillinger bliver oprettet og afviklet. Selvom organisatoriske forandringer ofte forekommer, er det ikke noget, vi som mennesker let vænner os til og helt ikke taler om. Specielt ikke når de organisatoriske forandringer inkluderer opsigelser. Den perfekte opsigelse findes nok ikke, men den kan og skal håndteres værdigt for den opsagte, hvis du vil sikre fremdrift og en vellykket transformation for virksomheden.

Tag hånd om dine medarbejdere.

Hvordan vi håndterer tiden før, under og efter afskedigelser er afgørende, både for de mennesker, der opsiges og de medarbejdere, som bliver tilbage i organisationen.  Lars Pelch har rådgivet virksomheder om exitstrategier og outplacementforløb de sidste 15 år.

Som en udvidelse af Outplacement, arbejder Actief Hartmanns med det vi kalder Newplacement. Det gør vi fordi, at vi tror på, at du ikke blot skal sende dine medarbejdere ”ud” af organisationen, men snarere ”videre” – og i sidste ende hen imod en ny karriere. Derfor har vi valgt at kalde Outplacement for Newplacement. For når medarbejderne kommer ud i gode job, er muligheden for, at de opsagte bliver positive ambassadører langt større. Da referencer bliver taget stort set hver gang der skal skiftes job er det væsentligt for tiltrækning af de bedste medarbejdere.

Når dine opsagte medarbejdere bliver tilbudt Newplacement efter opsigelsen, viser du de tilbageblivende medarbejdere, at du tager værdigt hånd om de opsagte. Derved ved de, at der også vil blive taget godt hånd om dem, hvis det også en dag skulle ramme dem.

Tryghed og fremdrift er nøgleord i en vellykket transformation.

Tryghed og fremdrift er vigtige ingredienser i en vellykket transformation. Mange virksomheder har fået øjnene op for både de etiske og økonomiske fordele ved at tilbyde de opsagte medarbejdere sparring og rådgivning. Et Newplacementforløb er ofte en rigtig god investering for virksomheden. Både på den menneskelige og økonomiske bundlinje.  Bare tænk på den enorme signalværdi det at tilbyde et Newplacementforløb har overfor de tilbageblivende medarbejdere.

Outplacement og inplacement går hånd i hånd.

Imens Outplacement går ud på at tage godt hånd om de opsagte medarbejdere og få dem godt videre i karrieren, fokuserer Inplacement på de tilbageblivende medarbejdere. Begge dele er essentielt for at transformationen skal lykkedes godt.

Ved opsigelser er der ofte og naturligt fokus på de opsagte medarbejdere og deres situation. Men lige så vigtigt er det at have fokus på de tilbageblivende medarbejdere. Det er de medarbejdere, der skal føre organisationen videre. Alligevel viser forskning, at de ofte har dårligere trivsel end de, der forlader arbejdspladsen.

”Det er essentielt for ledelsen at skabe mening med forandringen for de tilbageblivende medarbejdere” pointerer Lars Pelch.  ”De tilbageblivende medarbejdere er ofte rystet og chokeret over at have sagt farvel til nære kollegaer. Opsigelser giver en usikkerhed blandt medarbejderne i forhold til deres arbejdsopgaver og egen jobsikkerhed. Derfor er kommunikation særlig vigtig i den første tid efter afskedigelser”.

”Når ledere ikke håndterer opsigelsesprocesser med respekt og værdighed, går det ud over virksomhedens fremadrettede omdømmekapital, produktivitet og (økonomiske) resultater. Det betyder også, at udover at tilbyde den opsagte medarbejder hjælp til at komme godt videre i karrieren, skal den dygtige leder skal skabe gode rammer, sikrer trivslen og de fælles mål for de tilbageblivende medarbejdere” tilføjer Lars Pelch.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få gode råd og tips så du er klædt på til arbejdsmarkedet