Stress – er det ikke bare normalt?

Af Henriette Curtz Jansen

De fleste mennesker er nok vant til at arbejdslivet tapper energi – og at batterierne må oplades i weekender og ferier. Overskuddet til at smile til børnene, når chokoladeisen er tværet ud over strandhåndklædet, er måske fraværende de første feriedage – men man kan lige nå et par dages nærvær inden det hele begynder igen.

I den seneste store folkesundhedsundersøgelse scorer 30% af borgere i Region Hovedstaden højt på stressskalaen. Et markant 5% hop opad siden sidste undersøgelse i 2017. Konkret drejer det sig om 422 600 mennesker alene i Region H. (Kilde: “Hvordan har du det?” Sundhedsprofil for Region Hovedstaden og kommuner 2021)

Er det normalt kan vi så spørge os selv? Svaret er måske endda ligegyldigt – for uanset om det er normalt, er det usundt og uacceptabelt, at vi lever et liv, præget af langvarig eller alvorlig stress.

Stress er en svær størrelse

Stress er en svær størrelse at få greb om, for det er de samlede livsbelastninger, der bidrager til sygemeldinger, ineffektivitet og mistrivsel på arbejde.

Alle har igennem et almindeligt liv, omstændigheder i privatlivet, som bidrager til stress. De kan være umulige, eller svære at styre; alt fra at følge med på forældreintra til koordinering af egne og familiens fritidsaktiviteter, til større kriser såsom alvorlig sygdom, mistrivsel, dødsfald og skilsmisse mm. Arbejdspladsen er derfor bestemt ikke den eneste arena der bidrager til stress.

Men her er den gode nyhed. Arbejdspladsen kan med fordel investere i at være den trygge arena, hvor medarbejdere oplever mening, fællesskaber og personlig vækst.

Arbejdslivet kan, og bør, bidrage til vores trivsel og ikke tage den fra os. 

Arbejdsglæde gør os mere robuste, effektive og produktive – dette har flere nationale og internationale undersøgelser gentagne gange påvist. Dermed er investeringer i medarbejdertrivsel ikke alene en etisk forpligtelse – men også en direkte økonomisk gevinst.

Vil du som arbejdsgiver fastholde dine dygtige medarbejdere og tiltrække nye talenter? Så er den bedste satsning trivsel.

Grib chancen for at sende glade forældre hjem til børnene fra mandag til fredag – det kan betale sig, på både den menneskelige og økonomiske bundlinje.

I Leadership & Change hjælper vi flere organisationer med at sikre performance, trivsel, fastholdelse og effektive samarbejde post-corona. Tag endelig fat i os, hvis du vil udvikle dit team eller organisation.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få gode råd og tips så du er klædt på til arbejdsmarkedet