tager du arbejdstelefonen med på din ferie

12. Juli 2021

af Ida Jiman, Marketing koordinator

Tager du arbejdstelefonen med på din ferie?

Jeg skrev for nylig en mail til en samarbejdspartner og fik dette autosvar retur;

”I am enjoying my holiday… I’m supposed to say that I’ll have limited access to email and won’t be able to respond until I return, but that’s not true. I will not respond because, I am enjoying my holiday :0). If you have a life or death situations, you can give me a call".
 

Ud over at give et smil på læben, så fortæller den også om de forventninger, der kan være til arbejde i ferier. Vi skal være på konstant og jo, mange af os tjekker nok også vores mail i ferien.  En hverdag med Corona har gjort hjemmearbejde til the new normal. Flere og flere har i lang tid nu jongleret hjem og arbejde i et ikke helt fastsat tidsrum. 8-16 er for manges vedkommende blevet erstattet af mere flydende arbejdstider, hvor fokus har været på løsning af opgaverne mere end, i hvilket tidsrum de er blevet løst. Men, hvad gør vi nu med sommerferiens komme? Kan vi tillade os at holde fuldstændig fri? Skal vi som medarbejdere, ja selv som ledere lade telefonen blive i skrivebordsskuffen og bare være i relaxe mode de næste 3 uger?

Hvis du skal arbejde, så sæt tid af

I artiklen ”don’t work on vacation. Seriously” af Laura M. Giurge og Kaitlin Woolley beskriver de, hvordan netop fleksibel arbejdstider, kan være med til at give motivationen et boost. Det, at vi selv er herre over egen tid, og selv kan planlægge dagen med arbejde, familie, og hvad den ellers indebærer er med til at øge produktiviteten. Resultaterne af deres undersøgelse viser dog også at arbejde i den tid, vi normalt forbinder som fritid, det være sig weekend og i ferier, kan være med til at underminere motivationen for arbejdet. I artiklen kommer de heldigvis også ind på løsningen for dette. Hvis du sætter tid af til arbejdet og ved med dig selv, at i dette tidsrum skal du arbejde, det være sig ferie eller weekend, så skulle det ikke på samme måde påvirke motivationen negativ.

Arbejde on and off

Lad være med kigge på din arbejdstelefon sådan lidt on and off i din ferie. Har du noget, du absolut skal i forhold til arbejdet, så sæt tiden af til det og kald det arbejde overfor dig selv, din arbejdsplads og din familie.  Ferie er til for, at vi alle kommer tilbage på arbejdet afslappet og med fornyet energi. Selv med en stor passion for ens arbejde er det vigtigt, at vi mentalt ved, hvornår vi arbejder, og hvornår vi holder fri. Så giv hjernen tid til at slappe af i ferien. Sæt tid af til, hvornår du tjekker mails og arbejdstelefonen og ja, husk autoreply på mailen.

God sommer.

 

Kilde: https://hbr.org/2020/07/dont-work-on-vacation-seriously