Teknologi fører ikke til massearbejdsløshed

Teknologi fører ikke til massearbejdsløshed – men til massereallokation

 

Af Anne-Mette Ravn, Adm. Direktør i Hartmanns

Titler og stillingsbetegnelser bliver underordnede – kompetencer og evnen til at bruge kompetencerne fleksibelt bliver guld.

Jeg tror ikke, vi skal være bange for at blive arbejdsløse i takt med automation, digitalisering og disruption  – jeg tror, vi skal glæde os til at bruge os selv på nye måder.

Til gengæld oplever vi, at netop dèt bliver mere og mere efterspurgt på arbejdsmarkedet: Kognitiv fleksibilitet, og evnen til at indgå med sine kompetencer i tværfaglige opgaver, diverse teams og i nye sammenhænge.

Vi kan kalde fremtidens top talenter for “Flexister”

Vi står overfor en stor omplacerings- og om-kvalificeringsopgave på arbejdsmarkedet. Det var bl.a. professor Philipp Schröders budskab i denne uge på Rådgivningsudvalgets møde i Dansk Erhverv, hvor Hartmanns er med.

 

Blandt pointerne er:

  • Reallokationen / Omplaceringen bliver ekstrem
  • 40% af danske arbejdstimer kan automatiseres
  • Automation sker – man kan ikke melde sig ud af det
  • Der er ikke nødvendigvis hele jobs, som forsvinder – men en andel af opgaverne. Hvert job kan nedbrydes til opgaver, og hvert job har en fraktion af opgaver, som automatiseres
  • Vi gør det allerede: Fra 1970-2015 har vi omfordelt 25% af opgaverne. Typisk fra industri til handel, service, finans m.fl.
  • Skills, som robotter har svært ved at overtage, er: Kreativitet; Kritisk tænkning; Social og følelsesmæssig reasoning og output; Nye mønstre
  • Globalisering og teknologi befrugter hinanden og booster produktivitet

 

Vi står overfor en enormt spændende transformation, som arbejdsgivere, som medarbejdere, som ledere, som HR og som land.

Hartmanns’ råd er:

  • Tilegn dig nye/flere kompetencer løbende – og tænk i, at dine kompetencer skal kunne bruges bredt.
  • Titler og stillingsbetegnelser bliver underordnede, kompetencer og evnen til at bruge dem fleksibelt bliver guld.

 

Philipp Schröder er endvidere medlem Disruptionrådet og er medskaber på McKinsey rapporten ”A Future that Works” (anbefalelsesværdig).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få gode råd og tips så du er klædt på til arbejdsmarkedet